Biblia – gresita, sau cuvantul lui dumnezeu? Partea II-a – Greseli in genealogia lui Isus

Aceasta este a doua parte din seria de articole care exploreaza greselile din biblie. Gasiti prima parte aici, si intreaga serie aici.

Greseli in genealogia lui Isus

Deci de la Avraam la David sunt paisprezece generații, de la David la exilul babilonian sunt de asemenea paisprezece generații, iar de la exilul babilonian la Cristos sunt tot paisprezece generații. – Matei 1:17

Asta pare un aranjament divin, exact 14x14x14 generatii de la Avraam la Isus! E un semn de la dzeu – pare sa indice Matei. Ei bine Luca are mult mai multe generatii decat Matei: 56 de generatii de la Avraam la Isus (Matei are doar 41). Matei pur si simplu omite mai multe generatii, in aceste cazuri:

1) Matei omite 3 generatii.

1:8 Ioram a născut pe Ozia

De fapt, exista 3 generatii (vreo 60 de ani) care il despart pe Ioram de Ozia, conform cu 1 Cronici 3:

11 Ioram, fiul său; Ahazia, fiul său; Ioas, fiul său;
12 Amaţia, fiul său; Azaria, fiul său

Azaria este numele primit la nastere de catre Ozia, Ozia fiind numele lui regal – compara 2 Imp 15:1-2 cu 2 Cron 26:1. Deci corect ar fi fost ca Matei sa fi scris ca

Ioram a nascut pe Ahazia, Ahazia pe Ioas, Ioas pe Amatia, si Amatia pe Ozia

in loc de „Ioram a născut pe Ozia”. Matei omite 3 generatii.

2) Matei omite inca o generatie.

Matei 1:11 spune:

Iosia a născut pe Iehonia (scris „Ieconia” in 1 Cron 3:16) şi fraţii lui, pe vremea strămutării în Babilon.

De fapt Iosia a fost bunicul lui Ieconia conform 1 Cronici 3:15-16. Iosia – Ioiachim – Ieconia. Tot de-acolo reiese ca Ieconia a avut un singur frate, nu mai multi asa cum spune Matei.

Matei asadar omite o generatie. Dar asta poate nu e chiar o asa mare problema, daca observam ca exista una mult mai mare (poate cea mai mare) cu acest Ieconia, desi este o greseala strict teologica:

3) Isus nu are drept la tronul lui David.

Ieremia il aminteste pe acest Ieconia intr-un mod cat se poate de nefavorabil, blestemandu-l in felul urmator (22:24-30):

24 Pe viaţa Mea, zice Domnul, că, chiar dacă Ieconia, fiul lui Ioiachim, împăratul lui Iuda, ar fi un inel de pecetluit în mîna Mea cea dreaptă, te-aş scoate şi de acolo.

[…]

28 Este un vas dispreţuit, sfărîmat, acest Ieconia? Este el un lucru, căruia nu-i dai niciun preţ? Pentruce sînt aruncaţi oare, el şi sămînţa lui, şi asvîrliţi într’o ţară, pe care n’o cunosc?”

29 Ţară, ţară, ţară, ascultă glasul Domnului!

30 Aşa vorbeşte Domnul: „Scrieţi pe omul acesta ca lipsit de copii, ca un om căruia nu-i va merge bine toată viaţa lui; căci niciunul din urmaşii lui nu va izbuti să şadă pe scaunul de domnie a lui David şi să domnească peste Iuda.

Deci dumnezeu spune aici ca niciunul din urmaşii lui Ieconia nu va izbuti să şadă pe scaunul de domnie a lui David şi să domnească peste Iuda. Isus insa este un urmas a lui … Ieconia din pacate, conform lui Matei, deci Isus n-are nici un drept la tronul lui David. Scriitorii noului testament spun insa ca Isus a primit acest tron al lui David (Luca 1:32 de exemplu).

Luca se pare ca a observat greseala lui Matei, si il elimina pe Ieconia din genealogie. Pentru el, Salatiel e fiul unui anume „Neri” (nu al lui Ieconia, ca in Matei). Despre Neri vechiul testament nu stie absolut nimic, se pare ca Luca a inventat pur si simplu un alt tata pt Salatiel, pentru a evita blestemul divin din Ieremia.

Concluzii

Genealogiile lui Isus contin erori care pun serios la indoiala veridicitatea celor afirmate de evanghelisti.

  1. Luca are 56 generatii de la  Avraam la Isus; Matei are doar 41 de la  Avraam la Isus. Daca e adevarat ca, precum unii apologisti afirma, genealogia lui Matei e pe linia lui Iosif iar cea a lui Luca este pe linia Mariei, atunci Iosif si Maria nu se puteau intalni vreodata, despartiti fiind de vreo 15 generatii. Cum pot fi doi oameni casatoriti si in acelasi timp necontemporani?
  2. Din Matei lipsesc vreo patru generatii.
  3. Genealogia lui Matei ii interzice lui Isus dreptul la tron.
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s